Στη δημοσιότητα δόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.
Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η δυνατότητα απόκτησης πτυχίου σε τρία χρόνια φοίτησης, αλλάζουν οι διαδικασίες για την εκλογή των διοικήσεων των Πανεπιστημίων και ρυθμίζεται το θέμα των «αιώνιων φοιτητών». Πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίοι θα διαγράφονται έπειτα από έξι χρόνια σπουδών, κάτι που σημαίνει ότιο θεσπίζεται ανώτατο χρονικό όριο για να αποκτήσει κάποιος πτυχίο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύγκληση μεικτών συμβουλίων διοίκησης και με εξωπανεπιστημιακούς (7 από τα 15 μέλη), καθώς και αλλαγές στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Θα υπάρχει δυνατότητα απομάκρυνσης καθηγητών, ακόμα και του... πρύτανη, αλλά και χρηματικά μπόνους σε καθηγητές αλλά και στα ίδια τα Ιδρύματα, όταν αριστεύουν.
Σε ότι αφορά τα συγγράμματα προβλέπεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο από το 2014-2015 μέρους της ύλης (οι γνωστές σημειώσεις) ωστόσο τη βιβλιογραφία οι φοιτητές θα την αγοράζουν. Με άλλα λόγια, κόβεται το "δωρεάν".
Με το σχέδιο νόμου ορίζονται επίσης δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές, δίνεται η δυνατότητα για άτοκα δάνεια σε σπουδαστές ενώ ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση οποιουδήποτε πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθιερώνεται πλέον και η γνώση ξένης γλώσσας.
Τι γίνεται με το άσυλο
Για το θέμα του ασύλου, το νομοσχέδιο ορίζει τον πρύτανη του κάθε Ιδρύματος ως υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα ΑΕΙ, αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με το κείμενο «με τον οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας», δηλαδή το κάθε πανεπιστήμιο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διαφυλάξει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την περιουσία του. Δεν υπάρχουν πλέον επιτροπές για το άσυλο ούτε αρμόδιοι που το διαχειρίζονται, αλλά το κάθε Ίδρυμα αποφασίζει αν θα συμπεριλάβει ανάλογες διατάξεις στον εσωτερικό κανονισμό του. Με άλλα λόγια, έχουμε de facto κατάργηση του ασύλου.
Αντιδράσεις πανεπιστημιακών
Στο νομοσχέδιο αντιδρούν έντονα οι πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων και την Τρίτη θα συναντηθούν με τον Αλ.Τσίπρα και τον Φ. Κουβέλη. Έχουν ζητήσει επίσης να συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ΟικονομικώνΕυ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.
πηγή:star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου