Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μπορεί να πληρώσει με τον ήλιο της η Ελλάδα;


 Μερική αποπληρωμή του χρέους με αντάλλαγμα την παροχή ηλιακής ενέργειας εξετάζουν ο Επίτροπος για την Ενέργεια Gunther Oettinger, ο γενικός διευθυντής για την ενέργεια Philip Lowe και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Αθήνα Horst Reichenbach..

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η Γενική Διεύθυνση της ΕΕ για την Ενέργεια ζήτησε να γίνουν έρευνες αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που τόσα χρόνια εμποδίζεται λόγω της έλλειψης ενθουσιασμού από την ΕΕ.

«Διάφορες γερμανικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ιδέα αλλά θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν εμπλακούν διάφορα κράτη μέλη», είπε ανώτατη πηγή στην EurActiv.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Marlene Holzner, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.

«Υπάρχει Ομάδα Δράσης στην Επιτροπή με ειδήμονες που εξετάζουν το πώς θα μπορούσε η ενέργεια να βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά», είπε στην EurActiv. «Η ηλιακή ενέργεια είναι ένα θέμα, και η ενεργειακή απόδοση ένα άλλο».

Η Ελλάδα έχει 50% περισσότερη ακτινοβολία από την Γερμανία και ακόμη, η ενεργειακή της παραγωγή είναι 80 φορές μικρότερη, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο ενέργειας.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ είπε στη EurActiv ότι δεν υπάρχει «λόγος» να μην μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια στο έδαφός της- ή να συνεργαστεί στις εξαγωγές της σε άλλες χώρες.

Ωστόσο «εξαρτάται από το εάν η χώρα ή χώρες που εμπλέκονται είναι πρόθυμες να επιτρέψουν σε ελληνικούς φορείς να εκμεταλλευτούν τα εθνικά τους συστήματα», τόνισε.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη Γερμανία, και ίσως σε κάποιες άλλες χώρες. Είναι κάτι που βεβαίως συζητούμε με την Ομάδα Δράσης της Αθήνας, και μάλιστα ενδιαφέρεται πολύ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πρότεινε τη μείωση των επιδοτήσεων ηλιακής ενέργειας και αντίθετα, να εισάγεται καθαρή ενέργεια από χώρες όπως η Ελλάδα.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εξομαλύνει τη μετάβαση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα.

Rösler: «Θέλουμε να στείλουμε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα» 

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Rösler εν συνεχεία επισκέφθηκε την Αθήνα με 60 επικεφαλής επιχειρήσεων σε μια αποστολή διερεύνησης των δυνατοτήτων επενδύσεων.

«Σε πνεύμα αλληλεγγύης, είναι καθήκον όλων των ευρωπαίων να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της οικονομικά», είπε σύμφωνα με πληροφορίες στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF. «Και θέλουμε να στείλουμε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο η Αθήνα ανακοίνωσε το Project Helios, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κβαντική επέκταση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από τα 206MG στα 2.2GW μέχρι το 2020, και στα 10GW μέχρι το 2050.

Αυτό το εγχείρημα αναμένεται να προσελκύσει μέχρι και 20δις ευρώ και να δημιουργήσει μεταξύ 30,000 και 60,000 θέσεων εργασίας, αλλά πρέπει πρώτα όπως ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή, να ξεπεράσει «γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια».

Σύμφωνα με τον Paul Van Son, πρόεδρο της Desertec Foundation, το Project Helios ίσως αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα. «Η Ελλάδα είναι πολύ λοφώδης, η υποδομή είναι πολύ ακριβή και έχει λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία από ότι η νότια Ισπανία», είπε στη EurActiv.

Oρόσημα
26 Οκτ: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

Ιστορικό
Στα τέλη Ιουλίου 2011, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν ένα δεύτερο δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα ως πρόσθετο, στο πρώτο που χορηγήθηκε τον Μάιο του περασμένου έτους ύψους 110 δις ευρώ.

Αναμένεται να περιλαμβάνει νέα έκτακτα δάνεια προς την Αθήνα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, και πιθανώς πρόσθετα μέτρα.

Ανησυχώντας για τον αντίκτυπο στις αγορές και τον θυμό των φορολογουμένων τους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επί εβδομάδες προσπαθούσαν να συμφωνήσουν στο τελικό σχέδιο, ειδικά πάνω στο θέμα της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών.

πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙΡΟΣ