Το μάτι του κυκλώνα επικεντρώνεται, όπως είθισται το τελευταίο διάστημα, και πάλι στην Ελλάδα. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στα πλαίσια του Eurogroup. Ωστόσο η σημερινή μέρα τυγχάνει να είναι και η επέτειος της Οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα.
23 Νοεμβρίου 1989 έγραφε το ημερολόγιο όταν ο υπερήλικας οικονομολόγος, Ξενοφώντας Ζολώτας σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της Ν.Δ και του ενιαίου Συνασπισμού (Κ.Κ.Ε και Συνασπισμός), ενώ η χώρα ταλανιζόταν ακόμα από το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Ο οικονομολόγος είχε σαν κύριο σκοπό της κυβέρνησης του να δημιουργήσει έναν "προϋπολογισμό περικοπών" καθώς η οικονομία της χώρας ήταν ασθενική και τα ταμία του κράτους άδεια, ενώ συνάμα η Κομισιόν ζητούσε επιστροφή 400 εκατομμυρίων δραχμών για την υπόθεση του γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως ελληνικό με σκοπό την είσπραξη των επιχορηγήσεων από την ΕΟΚ.
Το Οικουμενικό αυτό σχήμα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξ'αρχής καθώς υποστηρίχθηκε από δυο άσπονδους εχθρούς, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη, όπου ο αρχηγός της Ν.Δ. φάνταζε ως ο υποστηριχτής της διαφάνειας καθώς τον αποκαλούσαν "αρχάγγελο της κάθαρσης", και ο αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως "κλέφτης". Φυσικό ήταν ο Κ. Μητσοτάκης να υπονομεύει την κυβέρνηση υποστηρίζοντας την αυτοδυναμία του κόμματός του. Αυτό δεν ήταν αρκετό, όμως, να αποτρέψει την ευρύτερη δυσπιστία προς το πολιτικό χώρο και τις τότε πολιτικές προσωπικότητες.
Η κυβέρνηση υπό τον Ξενοφών Ζολώτα είχε σύντομη διάρκεια καθώς στις προεδρικές εκλογές δεν έγινε δυνατή η συγκέντρωση 180 ψήφων για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές για της 8 Απριλίου 1990, όπου το κόμμα της Ν.Δ. δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αυτοδυναμία, αλλά με την συνεργασία του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Θεόδωρου Κατσίκη κατάφερε να μαζέψει τους 151 βουλευτές και να σχηματίσει μια εύθραυστη κυβέρνηση.
Η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν η τρίτη στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Η πρώτη ήταν του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου στις 11 Ιανουαρίου 1878, ενώ η δεύτερη το 1926 από τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι η τέταρτη Οικουμενική κυβέρνηση της χώρας έχοντας το δυσκολότερο έργο της Μεταπολίτευσης, να διασφαλίσει το μέλλον των σύγχρονων Ελλήνων.
Επιμέλεια: Αντώνης Μπροζάι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου